HPV-vaccination

HPV-vaccination mindsker risikoen for at få livmoderhalskræft. Vaccinationen er en del af børnevaccinationsprogrammet og anbefales til piger i 12-års alderen.

Beskytter mod livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom, som hvert år rammer ca. 370 kvinder i Danmark. Halvdelen af kvinderne er under 45 år og hvert år dør ca. 100 dør kvinder af sygdommen. Dertil kommer at flere tusinde kvinder bliver behandlet for forstadier til livmoderhalskræft. HPV (humant papillomavirus) er årsag til livmoderhalskræft og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen at piger vaccineres, så de beskyttes mod de to mest almindelige typer HPV (HPV-typerne 16 og 18), som er årsag til 70% af tilfældene. HPV (humant papillomavirus) smitter ved seksuel kontakt.

Læs mere om infektioner med HPV og forebyggelse af kræft

Læs mere på: HPV-vaccination beskytter mod livmoderhalskræft
(udarbejdet i samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen)

 

HPV-vaccinen og bivirkninger

HPV-vaccinen kan som al medicin og andre vacciner give bivirkninger. De dokumenterede bivirkninger står beskrevet i HPV-vaccinens produktinformation. Alle indberetninger om formodede bivirkninger ved HPV-vaccinen bliver overvåget tæt i Lægemiddelstyrelsen.

Der har i de seneste år været megen omtale af vaccinens sikkerhed. Store internationale undersøgelser har imidlertid ikke fundet sammenhæng mellem at blive vaccineret og at udvikle autoimmune og neurologiske lidelser. Det er i bivirknings-debatten væsentligt ikke at sætte lighedstegn mellem indberettede formodede bivirkninger og de bivirkninger, der er dokumenteret at have sammenhæng med vaccinerne. De dokumenterede bivirkninger til de HPV vacciner, der findes på markedet i Danmark, kan der læses om i vaccinernes produktresume og i vaccinens indlægsseddel. De internationale og nationale lægemiddelmyndigheder vurderer løbende vacciners sikkerhed og i det omfang, der dokumenteres nye bivirkninger, vil de blive tilføjet til vaccinens produktresume og indlægsseddel.